De annuïteiten van je lening berekenen: hoe pak je dat aan?

Een lening berekenen is geen harde fysica. Het zijn gewoon enkele cijfers invoeren die je een resultaat geven. De annuïteiten van een lening zijn de kosten en het kapitaal samen, die je eens per maand moet terug betalen. Banken geven nu ook vaak de optie om een beetje te schuiven hiermee. In het begin meer kapitaal terug betalen en minder kosten. Zo is je maandbedrag in het begin van de lening lager, maar naar het einde toe hoger. Het is maar wat je budget op dat moment toelaat.

Bereken hier de goedkoopste leningen!

Waar veel mensen niet onmiddellijk aan denken is dat ze kosten moeten betalen op een lening. Elke dienst die je afneemt bij een bank, daar komt nog een kostenpercentage bovenop. Dus ook voor een zichtrekening of bankkaart moet je vaak al betalen. Er zijn banken die deze gratis geven, maar dat kan verbonden zijn aan voorwaarden. Als je wil gaan lenen dan betaal je maandelijks annuïteiten, kosten en kapitaal, samen af. Hoe hoog dat kostenpercentage is hangt af van enkele factoren. Ten eerste het soort van lening. Gaat het om een autolening, woonlening of persoonlijke lening. Hoe groot is het bedrag en op hoeveel tijd wil je alles afbetalen? Dat is de tweede stap. Voor een woonlening zit het nog iets uitgebreider in mekaar, want daar komen meer zaken bij kijken. Maar als basis kan je hier wel mee voort.

Om een lening te berekenen hoef je niet onmiddellijk naar een bankkantoor. Je kan ook vanuit je eigen huis aan de slag via de computer. Neem enkele banken en bezoek hun websites. Daar heb je een gratis tool waarmee je de annuïteiten van een lening kan berekenen. Het is makkelijk en snel. Je hoeft dus een bedrag in te voeren en de duurtijd van de lening aan te geven. Direct zie je een bedrag als resultaat verschijnen. Als je nu eens nader kijkt zie je ook de kosten vermeld staan. Het JKP of jaarlijks kosten percentage moet steeds vermeld worden bij een lening simulatie. Zo kan je de kosten bekijken die je bovenop het kapitaal moet terug betalen. Heb je liever een kleiner bedrag af te betalen per maand? Dan kan je de duurtijd aanpassen of gewoon minder kapitaal lenen.

Blijf banken vergelijken tot je een goede keuze kan maken. Je hoeft niet perse bij je huisbank te blijven omdat dat makkelijk lijkt. Kijk zeker eens verder, het kan zijn dat een andere bank een lager kostentarief heeft. Zo betaal je per maand heel wat minder af en dat scheelt over de gehele duurtijd van de bank. Je hoeft niet al je bankzaken bij één bank te houden. Je kan gerust zichtrekening en leningen bij verschillende banken hebben.

Bereken hier de goedkoopste leningen!

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.