Wat iedereen vergeet bij het berekenen van leningen: dit raad je nooit!

Na het lezen van dit artikel ben je weer helemaal op de hoogte hoe een lening berekening in mekaar zit. Het is niet zo heel moeilijk en iedereen kan het, maar er zijn wel enkele zaken waar je op moet letten. Er bestaan verschillende soorten leningen, je kan voor auto’s, huizen en persoonlijke spullen aparte soorten leningen vragen. Dit zal zich vertalen in een ander kostenpercentage. En laat nu dat het eerste punt zijn waar we het over zullen hebben.

Bereken hier de goedkoopste leningen!

Je ziet het overal wel staan, op websites, affiches en in bankkantoren zelf, het JKP van een lening. Deze afkorting staat voor Jaarlijks Kosten Percentage. Dit geeft weer hoeveel kosten er in rekening gebracht zullen worden bij een lening. Hier kijken wel heel wat mensen over, het zijn de kleine lettertjes maar, die zijn niet belangrijk. Maar die zijn net het belangrijkst van alle informatie die je leest over leningen. Als je spaarzaam wil zijn met je centen en het niet zomaar door de vensters wil gooien, dan bekijk je eerst het kosten percentage van een bank als je een lening wenst aan te vragen.

Voor elke dienst die jij aanvraagt bij een bank zal je kosten moeten betalen. Voor het gebruik van online banking en je bankkaarten bijvoorbeeld. Je zal zien op je rekeninguitreksels dat er maandelijks of jaarlijks een bijdrage van je rekening gaat. Zo maakt de bank winst en verdienen ze hun boterham. Niets mis mee natuurlijk, maar als jij eens goed rondkijkt, dan zie je dat er banken zijn die soms gratis diensten verlenen, of lagere kosten aanrekenen. Dit zijn aanbiedingen waar je zeker en vast je voordeel kunt uit halen. Want alleen zo hou je op het einde van de maand zelf nog wat centen in je eigen zak.

Bij de aanvraag van een lening doe je eerste een simulatie via de website van de bank. Daar zie je het JKP al vermeld staan. Doe er nu nog enkele bij andere banken en vergelijk steeds de kosten en het bedrag dat je maandelijks moet afbetalen. Kies er de bank uit waar je het minste kosten moet betalen. Zo leen je evenveel kapitaal, maar betaal je minder af per maand. En heb je over de gehele duurtijd van de lening ook minder geld uitgegeven. Dat is dus de grootste tip die we je kunnen meegeven: bespaar geld door banken en hun kosten te vergelijken.

Eens je die bank hebt gevonden dan kan je de aanvraag in gang zetten. Dat kan via de website van de bank of in een bankkantoor. Ze zullen navragen wat je inkomsten en uitgaven zijn op dat moment en berekenen wat je mogelijkheden zijn. Heb je nog voldoende ruimte om een extra of nieuwe lening aan te vragen, dan zal je het geld snel ter beschikking krijgen.

Bereken hier de goedkoopste leningen!

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.